Regels en tips voor het ontvangen van feedback

Feedback ontvangen is waardevol voor elke professional. De manier waarop je die feedback ontvangt is natuurlijk ook erg belangrijk. Door feedback op een goede manier te ontvangen krijg je betere feedback, creëer je een open sfeer en gaan collega’s vaker feedback geven. Zo haal je het optimale uit je eigen ontwikkeling. In deze blog vind je een aantal tips en regels voor het ontvangen van feedback.

De ongeschreven regels van feedback ontvangen.

#1: Sta altijd open voor feedback.

Feedback kun je ontvangen op 2 manieren, je ziet het als een bruikbare tip om jezelf te verbeteren of je ziet het als kritiek en doet er vervolgens niks mee. Probeer het altijd te zien als een bruikbare tip, ook als de feedback in eerste instantie negatief overkomt. Op deze manier vergroot je de kans dat je in het vervolg vaker feedback krijgt van de feedbackgever.

#2: Stel jezelf niet verdedigend op tegenover de feedbackgever.

Het ontvangen van feedback gaat nog vaak gepaard met het idee dat het een soort persoonlijke aanval is, terwijl je er vanuit mag gaan dat feedback bedoeld is als tip om jezelf te verbeteren. Wordt dus niet boos als je feedback ontvangt maar toon begrip en vraag door of bedank de ander voor de feedback. Zie ook deze tips op Inc.com.

#3: Luister aandachtig naar de feedback die gegeven word.

Als je feedback krijgt moet je goed te luisteren naar wat de feedbackgever zegt. Probeer patronen te herkennen. Dit zijn waarschijnlijk de belangrijkste zaken om te ontwikkelen. Als je goed weet war er verteld is, weet je welke verbeterpunten op welke manier kan aanpakken en kun je dit op een later moment terugkoppelen. Punten die je zelf al ontdekt had maar ook punten die voor jou niet als ontwikkelpunt bekend waren.

#4: Interpreteer de gegeven feedback voordat je er iets mee doet.

Voordat je reageert of acties onderneemt moet je eerst even de feedback beoordelen, heb je er al eerder feedback over gehad? Vind ik het terecht? Hoe moet ik reageren op deze feedback? Nadat je dit hebt gedaan kun je acties ondernemen, eigenlijk net als bij andere dingen moet je eerst denken en dan doen. Op deze manier vermijd je overhaastte beslissingen en acties die eigenlijk niet het doel waren van de feedback.

Handige tips bij het ontvangen van feedback:

#1: Vraag door op de feedback die word gegeven.

Als er feedback gegeven word is het altijd handig om door te vragen op wat de feedbackgever gezegd heeft. Als je doorvraagt kun je voor jezelf een beter beeld krijgen van de feedback. Zo weet je bij positieve feedback wat je vaker moet doen en negatieve feedback kun je omzetten in een ontwikkelpunt. Daarnaast blijft feedback geven een lastige opdracht voor sommigen, als je doorvraagt weet je zeker dat de boodschap van de feedbackgever goed over komt en jij die boodschap ook begrijpt.

#2: Bedank de feedbackgever.

Een enkele keer feedback ontvangen is natuurlijk erg bruikbaar, bedank in dat geval de feedbackgever voor de tips en de moeite, het is niet altijd even makkelijk om feedback te geven. Door iemand te bedanken creëer je ook een open sfeer die misschien wel leidt tot meerdere feedbackmomenten. Hoe meer feedback, hoe beter het beeld van jezelf is en de ontwikkeling die je aan de hand daarvan kan doormaken.

#3: Laat de feedbackgever weten wat je met de feedback gaat doen/hebt gedaan.

Voor jou als feedbackontvanger is het natuurlijk een goed gevoel als je aan de hand van die feedback jezelf hebt kunnen verbeteren. Voor de feedbackgever is het ook leuk als je meldt wat je met de feedback gaat doen of hebt gedaan en het resultaat deelt. Je geeft de feedbackgever het gevoel dat de feedback nuttig is en dat hij/zij vaker feedback kan geven.

#4: Deel jouw ontvangen feedback met Feedback Tuesday.

Aan de hand van jouw feedback kun je nuttige prijzen winnen. Door jouw feedback en leermoment in te sturen bij Feedback Tuesday kun je een HR opleiding van Driessen HRM of een premium account op de webinars van Boostz winnen. Aan de hand van deze prijzen kun je jezelf nog verder ontwikkelen. Daarnaast kunnen anderen leren van jouw feedback!

Het belangrijkste!

Veel tips en regels voor het ontvangen van feedback, toch blijft het belangrijkste: Doe iets met de feedback! Feedback heeft in haast alle gevallen een kern van waarheid. Feedback verzamelen bij verschillende personen geeft jou een duidelijke beeld van je sterke en minder sterke punten. De feedback gebruiken om te ontwikkelen is erg belangrijk, tenzij je te horen hebt gekregen dat je op bepaalde vlakken geen verbeterpunten hebt natuurlijk!