Leren en ontwikkelen staat bij ons centraal

Voor Feedback Tuesday interviewen we professionals over hun ervaringen met feedback. Vandaag is Charlotte Pijl van Driessen HRM aan het woord. Charlotte volgt momenteel een traineeship van twee jaar die aan het einde van dit jaar afloopt. In dit traineeship komt ze in contact met verschillende bedrijven en organisaties waardoor ze veel nieuwe mensen ontmoet en organisaties leert kennen. Leren en ontwikkelen staat in dit traineeship centraal. Online feedback sluit hier perfect bij aan.

Leren en ontwikkelen staat centraal

Op dit moment heeft Charlotte projecten lopen bij twee verschillende organisaties. Een kijkje nemen binnen de verschillende organisaties vindt ze super interessant. De trainees van Driessen HRM gebruiken TruQu om online feedback te vragen. Het TruQu systeem sluit perfect aan bij waar ik mee bezig ben en de feedback die ik daarmee ontvang kan ik gebruiken bij het onderwerp dat op dit moment bij mij centraal staat: “leren en ontwikkelen.”

Feedback als evaluatie van projecten

Charlotte vraagt feedback bij klanten zodra ze projecten afgerond heeft. Op die manier weet ze wat er kan verbeteren bij het volgende project, maar ook wat juist goed ging en ook toegepast moet worden in het vervolg. “Meestal vraag ik feedback ter afsluiting van een project, maar als het een lang project is vraag ik tussentijds ook feedback zodat ik weet hoe ik er voor sta”. Collega’s en managers vraagt ze ook om feedback, “die hebben een ander inzicht in de performance van medewerkers en die zien dingen die je zelf niet ziet of ervaart. “We zitten in een groep van 5 trainees, meestal stel ik dan aan iedereen dezelfde vragen, dan kan ik zien wat de overeenkomsten zijn en welke verschillen er zijn, dat werkt prettiger voor mij.”

Feedback geeft een indicatie van waar iemand staat in zijn of haar ontwikkeling

Voorafgaand aan een nieuw project stelt Charlotte nieuwe leerdoelen die ze wil verbeteren tijdens het werken. “Achteraf kan ik er dan feedback op vragen. Meestal heb je vanuit je zelfbeeld een positief gevoel over de verbeteringen en het project, maar anderen hebben dan toch nog feedbackpunten. Die feedback is erg waardevol want anderen zien mijn ontwikkeling en functioneren anders dan ikzelf. Het komt eigenlijk nooit voor dat ik me niet in feedback kan vinden of dat er geen kern van waarheid in zit.”

Online feedback gaat hand in hand met face to face gesprekken

“Vaak maak ik bij het uitzetten van feedback meteen een face to face afspraak om verder in te gaan op de feedback en zelf ook feedback te geven”. Bij het krijgen van de feedback kijk je natuurlijk eerst wat er in staat en waar je jezelf juist wel en juist niet in kan vinden, hierover ga je vervolgens in gesprek. Ook gaat Charlotte in gesprek met de klant van een project over de feedback en kijkt ze ook vooral naar zichzelf of en welke stappen ze heeft gemaakt ten opzichte van het begin van het project. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hoeveel ben ik gegroeid? Welke punten neem ik mee naar het volgende project? En wat zou ik de volgende keer beter kunnen doen bij een andere klant? Zo’n gesprek aan de hand van feedback is dus voor de klant en hoe het proces van het project verliep maar ook voor mezelf in de zin van “wat haal ik hier voor mezelf uit?”.

Voordelen van een vast feedback-moment

Op de vraag of ze voordelen ziet van een vast feedbackmoment zegt Charlotte: ”feedback vragen schiet er vaak bij in, dan denk je ‘ik doe het zo nog even’ en dan stel je het uit, tot ongeveer 1 of 2 weken later. Als er een vast feedbackmoment wordt ingebouwd heb je een soort semi-dwingend gevoel waardoor je sneller feedback gaat vragen .” Door op die vaste momenten feedback te vragen krijg je op meerdere momenten feedback waardoor je een duidelijker beeld krijgt van je performance en  functioneren.

Doe mee met Feedback Tuesday!

Feedback Tuesday is in het leven geroepen om professionals een vast moment in de maand te geven om zichzelf te ontwikkelen. Elke eerste dinsdag van maand krijg je dan een reminder om feedback te vragen met enkele leuke tips over feedback. Op deze manier krijg je een maandelijks feedbackmoment waardoor je minstens 12 keer per jaar feedback ontvangt. Zo kun je iedere maand het beste uit jezelf halen! Schrijf je ook in voor Feedback Tuesday!