Ik geef nu sneller een compliment en vraag eerder om feedback

Bij Sogeti word feedback gebruikt als ondersteuning van de mid-year en end-year reviews. Om die reden word het geven en vragen van feedback binnen de organisatie toegejuicht. Niet alleen voor ondersteuning bij de reviews maar ook voor de persoon die de feedback ontvangt, op die manier bepaalt een medewerker ook welke kant die opgaat, wat hij of zij nog meer kan en welke hulp daar voor nodig is.

 

Workflow zal ook meer op feedback gaan concentreren

Huigen: “Online feedback maakt dat ik nu sneller een compliment geef dan eerder het geval was en dat ik sneller iemand om feedback vraag. Ik denk dat je altijd met elkaar in gesprek blijft over je functioneren. Wij geloven in elkaar vaker informeren over wat je doet en hoe je dat doet. De bestaande workflow zal ook meer die kant opgaan.”

Lees meer over Sogeti en online feedback in HR Praktijk